keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Lihapullat omenaglaseerauksella

Joulupukki toi Kaisa Sillampään Resepti kuningatar kirjan. Jota joulun pyhien aikana tullut sellailtua ja nyt sitten ensimmäinen resepti pääsi kokeiluun, lihapullat mutta minäpä paistoin pihvejä. Kirja vaikuttaa hyvältä, monia arkiruoka reseptejä joita meinaan kokeilla. Ohjeet ovat selkeät ja mukana kivoja vinkkejä tarjoiluun tai ruuan valmistukseen.


Lihapullataikina
500 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl korppujauhoja
1 kanamunan keltuainen
noin 1 dl persiljasilppua
rouhittua mustapippuria
suolaa

Glaseerauskastike
150 g omenahilloa (mielellään itse tehtyä)
1 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
chiliä maun mukaan
2 rkl sitruunamehua

Valmista glaseerauskastike ensin. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä kasaan noin puoli tuntia. Sekoita lihapullataikinan aineet keskenään, kunnes taikina on melko tasaista ja yhtenäistä massaa. Muotoile taikinasta pieniä lihapullia ja paista pannulla öljyn ja voin seoksessa kypsiksi. Laitoin pihvit vuokaan ja kaadoin kastikkeen päälle ja laitoin hetkeksi uuniin muhimaan.

maanantai 29. joulukuuta 2014

Kinkkupiirakka

Vielä oli pieni palanen kinkkua jäljellä, josta kinkkupiirakan leivoin. Ostin kaupasta valmista ruis-peruna piirakkataikinan kaksi pakettia, laiskuus kun iski. Oli kyllä vaihtelua jouluruokien jälkeen.


Täyte:
n. 500 g kinkkua
1 paprika
1 prk ananasta
1 sipuli
mustapekka tuorejuusto
6 kanamunaa
4 dl kermaa
suolaa
oreganoa
2 tomaattia
150 g emmental juustoraastetta

Paista pannulla pilkotut kinkku, paprika ja sipuli, lisää juusto sekaan ja anna sulaa. Levitä täyte piirakkapohjan päälle, ripottele ananakset päälle. Sekoita munat, kerma ja mausteet, kaada seos täytteen päälle. Laita siivutetut tomaatin siivut piirakan päälle ja ripottele juustoraaste päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Meidän Joulu

Joulua meillä on jo vietetty useampana vuonna vanhempieni luonna isommalla porukalla. Aattona joulupuurolla on käyty isomummuni luonna ja samalla kuunneltu joulurauhan julistus. Ennen ruokailua on käyty hadoille kynttilät viemässä ja sitten rauhoituttu syömään ja nauttimaan yhdessä olosta.


Jouluateriaa ennen poikani on jo useampana vuonna lukenut jouluevankeliumin, jonka jälkeen ainaki itselle tulee tunne että nyt alkoi joulu.


Joulupöydässä meillä on paljon eri kaloja, kuten graavilohi, silakkarullat, mäti ja valkosipulisilakat. Uutena tänä vuonna oli lohipastram. Salaateista löytyy waldorfinsalaatti, rosolli, sienisalaatti ja italiansalaatti. Kinkun lisäksi meillä oli tänä vuonna sylttyrulla ja jääpaisti porosta. Ja tietenkin pöydästä löytyi viellä kotijuusto ja laatikot.


Uutuutena tosiaan tänä jouluna oli lohipastrami. Kuvassa on myös lohipatee ja graavisiika.

600 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä (paksusta osasta)

1 dl tuoretta tilliä
1 dl sokeria
3/4 dl karkeaa merisuolaa
1/2 rkl kokonaisia valkopippureita rouhittuna
3 rkl viinaa (vodka)

Paahda lohipalaa kuumalla pannulla kauttaaltaan. Tarkoitus on, että pinta saa väriä ja paahdetun maun, kala ei saa kypsyä. Yhdistä kaikki mausteseoksen raaka-aineet. Lusikoi puolet mausteseoksesta voipaperille, nosta kala päälle ja lisää loppu seos kalan pinnalle. Kääri kala pakettiin ja laita maustumaan jääkaappiin vuorokaudeksi. Kaavi mausteet pois kalan pinnalta, kuivaa ja leikkaa noin puolen sentin siivuiksi.


torstai 18. joulukuuta 2014

Sillikakku

Tämä on tyttäreni yksi suosikki joulupöydässä, vaikkakin siinä on sipulia ja silliä. Resepti on tullut lasteni mammalta reilu kymmenen vuotta sitten ja sen jälkeen tätä on tehty meillä niin vappuna, juhannuksena kuin joulunakin. Kuva ei nyt todellakaan anna tästä hyvää kuvaa mutta kannattaa kuitenkin kokeilla.



pohja

200 g hapankorppua
2-3 siivua saaristolaisleipää
100 g voita

n. 170 g matjes silliä
1 sipuli
4 prk kermaviiliä
1 prk ranskankermaa
mustaapippuria ruohittuna
8 liivatelehtiä
tilli silppua

Hienonna hapankorput ja saaristolaisleipä yleiskoneessa hienoksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Laita seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohja vuokaan. Hienonna silli ja sipuli hienoksi, lisää joukkoon kermaviili, ranskankerma, mustapippuri ja tilli sekoita hyvin. Laita liivatelehdet n. 7 minuutiksi kylmään veteen. Lämmitä kattilassa tilkka vettä kiehumispisteeseen ja laita sekaan liivatelehdet. Kaada silli seoksen joukkoon ohuena nauhana sulatetut liivatelehdet. Anna hyytyä ja makujen tasoittua seuraavaan päivään, kumoa tarjoilu lautaselle.

tiistai 16. joulukuuta 2014

Lohipatee

Erilaiset kalaruuat ovat isona osana meidän joulupöytää. Lohipatee on joskus löytynyt siitä mutta ollut useamman vuoden pois kun tuntunut että se ei ole oikein maistunut kenellekään, olikohan tekijässä vai reseptissä vika :-) Koko suomi leipoo -ohjelman joulu osassa tehtiin lohipatee ja sitä sitten lähdin kokeilemaan, patee oli oikein herkullista ja niinpä tänä vuonna meiltä löytyy taas lohipatee pöydästä.



700 g lohifile
1 tl suolaa
4 kanamunaa
2 dl kermaa
1 rkl sweet chili kastiketta
2 rkl perunajauhoja
ripaus valkopippuria
tuoretta tilliä
100 g kylmäsavulohta

Irroita lohifileestä nahka ja hienonna kala yleiskoneella, lisää suola ja kanamunat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää kerma ja mausteet sekoita hyvin. Kaada puolet massasta leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Lisää väliin kylmäsavulohi pilkottuna ja tilli silppu. Kaada loput massasta vuokaan. Paista vesihauteessa 175 asteessa noin tunti.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Puolukka-maustekakkurulla

Piparkakkumausteella ja kanelilla maustettu kääretorttupohja ja siihen yhdistettynä puolukka ja vanilja, kahvipöydän jouluinen tarjottava. Ohjeen löysin kotilieden leivonta lehdestä 2014.


4 kanamunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl kanelia

Täyte
300 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
200 g pehmeää voita
200 g puolukoita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan samalla varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa 7 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.
Vaahdota tuorejuusto ja tomusokeri, lisää sitten joukkoon vaniljasokeri ja pehmeä voi.
Levitä 2/3 täytteestä kääretorttulevyllä ja ripottele päälle puolet sulaneista puolukoista, kääri rullalle. Levitä pinnalle loppu kuorrutus ja koristele puolukoilla.

Englantilainen hedelmäkakku

Hiljainen syksy blogissa ollut, mutta keittiössä sitäkin vilkkaampi :-) Nyt minäkin herään jouluun blogini suhteen ja päivitän tänne meidän joka jouluisia ja hyväksi todettuja reseptejä. Aloitetaan Englantilaisella hedelmäkakulla mitä äitini on tehnyt ihan lapsuudesta lähtien. Hedelmäkakku on parhaimmillaan reilun viikon kuluttua leipomisesta.



250 g voita
250 g fariinisokeria
1 1/2 rkl siirappia
4 kanamunaa
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1 tl vaniliasokeria
1 pussi sekahedelmiä
125 g rusinoita
1 rkl appelsiininkuoripala
3 ananas kiekkoa
1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
1 rkl konjakkia

Vaahdota rasva ja fariinisokerihyvin. Lisää siirappi ja munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Ripauta välillä ruokalusikallinen vehnäjauhoja, ettei vaahto juoksettuisi. Sekoita mausteet ja  leivinjauhe jauhoihin samoin pilkotut sekahedelmät, appelsiinikuoripalat, rusinat ja ananas paloina. Sekoita jauhoseos taikinaan ja lisää siihen viellä pähkinät ja konjakki. Laita taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista 150 asteessa 1 1/2 tuntia. Anna kakun olla vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista.